неділю, 9 грудня 2007 р.

Глава 1 Складність

Фізіолог, інженер-будівельник та комп’ютерний науковець сперечалися про те, яка була найдавніша професія у світі. Фізіолог зауважив, «Добре, у Біблії сказано, що Бог створив Єву з ребра, узятого в Адама. Це ясно вимагає хірургії, та таким чином я можу правдиво заявити, що моя професія є найдавнішою у світі.» Інженер перервав та сказав, «Але навіть раніше у книзі Буття встановлено, що Бог створив порядок на небі та землі з хаосу. Це було першим і звісно найефектнішим видовищем застосування інженерії. Таким чином, шановний доктор, ви помиляєтесь, моя професія є найдавнішою у світі.» Комп’ютерний науковець відкинувся у своєму кріслі, посміхнувся, та сказав упевнено, «Ах, але хто, як ви думаєте, створив хаос?»
«Складніша система більш відкрита до повної руйнації». Рідко має будівельник думати про додавання нового поверху до існуючої стоповерхової будівлі. Робити це може бути дуже коштовно та поза сумнівом помилково. Дивно, користувачі програмних систем рідко думають двічі перед запитанням змін подібного роду. Крім того, вони сперечаються, що це є лише проста речовина програмування.
Наша помилка до опанування складності програмного забезпечення призводить до проектів, що запізнюються, виходять за кошторис та недостатні у їх встановлених вимогах. Ми часто називаємо ці умови кризою програмного забезпечення, але відверто, хвороба, що триває так довго має бути визнаною нормальною. Сумно, ця криза переходить у витрату людських ресурсів – найдорогоціннішого виробу – а також великих втрат можливостей. Недостатньо просто зібрати хороших розробників щоб створити нове програмне забезпечення, якого потребують користувачі. Далі-більше, істотна кількість виробничого персоналу у довільно заданій організації мусить часто бути присвячена підтримці або збереженню застарілого програмного забезпечення. Через прямий або опосередкований внесок програмного забезпечення у економічну основу більшості індустріалізованих країн, та розглядаючи шляхи, котрими програмне забезпечення може збільшувати можливості особистостей, є неприпустимим дозволяти цій ситуації тривати.
[1]
Оригінал можна узяти тут.

Немає коментарів: